Huis verbouwen, verduurzamen of gewoon wat extra financiële ruimte nodig?
Heb je plannen om je huis op te knappen, duurzamer te maken of wil je investeren in iets groots, zoals een vakantiehuis, je pensioen of je eigen bedrijf? Dan is je hypotheek verhogen misschien een slimme optie. Zeker als je niet genoeg spaargeld hebt of liever je eigen geld op de bank laat staan.
Met een verhoging van je hypotheek kun je extra lenen tegen een relatief lage rente. Maar hoe werkt dat precies? En waar moet je op letten? Wij leggen het je graag uit, zonder ingewikkelde financiële taal. Zodat jij weet waar je aan toe bent.
Inhoudsopgave hypotheek verhogen

Waarom zou je je hypotheek verhogen?
Er zijn allerlei goede redenen om je hypotheek te verhogen. De meest voorkomende? Een verbouwing. Of je nu een uitbouw wilt, een nieuwe keuken of een warmtepomp; investeren in je woning verhoogt niet alleen je wooncomfort, maar vaak ook de waarde van je huis. Maar je kunt je hypotheek ook verhogen voor andere doelen: de uitkoop van je ex bij een scheiding, de aankoop van een tweede woning (voor jezelf, voor je kind of als belegging), de start van je eigen onderneming of als aanvulling op je pensioen. Het kan zelfs voor een auto of andere investering. Wat jouw reden ook is: wij zorgen dat het financieel klopt en past bij jouw situatie.

Wat moet je weten over je hypotheek verhogen?
Of je nu wilt verbouwen, verduurzamen of iets anders financieren: je mag meestal niet ongelimiteerd bijlenen. Gebruik je het extra geld voor een verbouwing? Dan mag je tot 100% van de woningwaarde ná verbouwing lenen. Ga je verduurzamen? Dan mag je zelfs tot 106% lenen, zolang dat extra geld volledig naar energiebesparende maatregelen gaat.
Gebruik je de overwaarde voor iets anders, zoals een investering of schenking? Dan ligt de grens meestal tussen de 80% en 90% van de woningwaarde. Ook goed om te weten: je hebt bij een hypotheekverhoging vaak recht op een lagere rente dan bij een persoonlijke lening. En: hypotheekrenteaftrek is alleen van toepassing als je het bedrag gebruikt voor je eigen woning (denk aan verbouwen, verduurzamen of erfpacht afkopen).
Wat betekent hypotheek verhogen concreet?
Een hogere hypotheek betekent meer leenruimte en dus meer financiële ruimte voor jouw plannen. Maar het betekent ook dat je maandlasten stijgen. En als je met het hogere bedrag in een andere risicoklasse valt, kan dat effect hebben op je rentepercentage. Wij berekenen vooraf precies wat je maandlasten worden, en of de verhoging past binnen je budget. Zo weet je waar je aan toe bent, en voorkom je dat je achteraf wordt verrast. Transparant en overzichtelijk, precies zoals je het wilt.
Verhoogde inschrijving: hoe zit dat?
Heb je bij het afsluiten van je huidige hypotheek al slim gekozen voor een verhoogde inschrijving bij de notaris? Mooi! Dan kun je je hypotheek vaak verhogen zonder dat je opnieuw naar de notaris hoeft, dat noemen we een onderhandse verhoging. Dat scheelt tijd én kosten. Geen verhoogde inschrijving destijds geregeld? Dan moet de verhoging alsnog via de notaris, en betaal je opnieuw notariskosten. Wij checken dit voor je, zodat je meteen weet waar je aan toe bent.
Hoeveel kun jij je hypotheek verhogen?
Wat je extra kunt lenen hangt af van drie dingen: je inkomen, je huidige hypotheek (en overwaarde), en je financiële verplichtingen. Onze adviseurs maken een complete berekening van jouw situatie, inclusief een helder overzicht van je maandlasten en waarme je maximaal je kunt hypotheek verhogen kan. Uiteraard zorgen we ook dat alles goed geregeld wordt bij de geldverstrekker. Van advies tot aanvraag, wij fixen het. Jij hoeft alleen te bedenken waar je het extra geld voor wilt gebruiken.
Hypotheek verhogen? Vraag het ons
Wil je weten of je je hypotheek kunt verhogen? En wat er mogelijk is op basis van jouw inkomen en woningwaarde? Plan dan een gratis en vrijblijvend gesprek met een van de hypotheek adviseurs van bluebird.
