Hoeveel hyptheek kan ik krijgen?
Droomhuis gespot? Nice. Maar kun je ‘m ook betalen? Of wil je gewoon weten wat er financieel allemaal mogelijk is? Met onze rekentool check je razendsnel hoeveel je maximaal kunt lenen, én wat je maandlasten ongeveer gaan worden. Geen moeilijke vragen, geen gedoe. Gewoon duidelijkheid in een paar klikken.
Hypotheekrente; lager is beter (meestal)
Een lage rente is fijn, want het scheelt je op termijn serieus geld. Maar wist je dat de hoogte van de rente ook invloed heeft op hoeveel je mag lenen?
Als je je rente voor minstens 10 jaar vastzet, rekent de bank met de rente die je daadwerkelijk krijgt. Zet je ‘m korter vast, dan rekent de bank ineens met een toetsrente van 5%. Die is vaak (veel) hoger dan de actuele rente. Waarom? Omdat je maandlasten na je rentevaste periode kunnen stijgen, en de bank alvast op safe wil spelen.
Die 5% wordt elk kwartaal opnieuw vastgesteld door de AFM. Zet je je rente dus kort vast, dan kan je maximale hypotheekbedrag flink lager uitvallen. Goed om te weten.
Bekijk de actuele hypotheekrentes
Wat is je droomhuis waard?
Ook belangrijk: de loan-to-value. Dat is de verhouding tussen wat je leent en wat je huis waard is. Je mag namelijk nooit meer lenen dan de waarde van de woning.
Die waarde laat je vaststellen via een taxatie, of schat je in met tools zoals Walter Living. Hoe hoger de waarde ten opzichte van je lening, hoe beter. Het kan er zelfs voor zorgen dat je minder rente betaalt.
Wil je verbouwen of verduurzamen? Dan kun je soms extra lenen met een bouwdepot of voor energiebesparende maatregelen. Dat telt ook mee in de waarde van de woning. Vraag ons gerust hoe dat precies werkt.
Heb je nog andere financiële verplichtingen, dan die tellen ook mee.
Je inkomen zegt veel, maar niet alles. De bank kijkt ook naar wat er allemaal al maandelijks van dat inkomen afgaat. Denk aan:
– Studieschuld wel of niet
– Rood mogen staan op je betaalrekening
– Telefoon op afbetaling
– Creditcard met eventueel gespreid betalen
– Een private leasecontract voor de auto
Veel van dit soort verplichtingen staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Je kunt daar gratis checken wat er van jou bekend is betaalverplichtingen.
En dat raden we ook aan vóór je een hypotheek aanvraagt.
Wees je bewust: niet alles staat bij het BKR geregistreerd. Maar ook verplichtingen die daar niet in staan, kunnen van invloed zijn. Wees dus eerlijk tegenover je adviseur, dat voorkomt problemen bij de aanvraag, en vaak vinden we ook nog wel een oplossing.
Woon wat voor woonquote?
De woonquote bepaalt welk percentage van je inkomen je maximaal mag besteden aan je hypotheeklasten. Dat is dus rente plus aflossing bij elkaar. Je woonquote hangt af van een paar dingen:
– Je bruto inkomen, en eventueel dat van je partner
– De hypotheekrente met de gekozen rentevaste periode
– Je leeftijd (ben je al met pensioen bijvoorbeeld)
Simpel gezegd; hoe hoger je inkomen en hoe lager je rente, hoe hoger je woonquote, en dus hoe meer je kunt lenen. Maar dit zijn de fijne kneepjes van het vak. Laat ons dit lekker voor je uitrekenen.
Oké! Maar hoeveel kun ik nu écht lenen?
Er zijn dus best wat variabelen die samen bepalen wat jij maximaal kunt lenen. Onze rekentool geeft je in een paar klikken een goede indicatie. Wil je écht precies weten waar je aan toe bent? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Dan krijg je een helder antwoord, afgestemd op jouw situatie, zonder poespas.