Verhuizen ?
Neem je hypotheek gewoon mee
Ben je klaar voor een volgende stap en wil je verhuizen naar een nieuwe koopwoning? Dan vraag je je waarschijnlijk af: kan ik mijn huidige hypotheek meenemen naar een nieuw huis? Goed nieuws: bij veel geldverstrekkers kan dat. En dat kan je flink wat geld schelen, vooral als je een gunstige rente hebt. Wel moet je opnieuw aan een aantal voorwaarden voldoen. Daarom is het slim om op tijd uit te zoeken wat er mogelijk is in jouw situatie.
Bij Bluebird leggen we je stap voor stap uit hoe het werkt en wat je opties zijn. Je hoeft trouwens niet eerder klant bij ons te zijn geweest om gebruik te maken van ons advies. Iedereen is welkom. Plan gerust een vrijblijvende afspraak in, dan kijken we samen naar wat het beste past bij jouw situatie.

Hoe werkt een hypotheek meenemen?
Als doorstromer – dus als je van je huidige koopwoning naar een volgende verhuist – kun je vaak je hypotheek meenemen. Maar wat houdt dat in? Simpel gezegd: je behoudt je huidige rente en voorwaarden voor het deel dat je opnieuw leent. Ga je groter wonen of heb je meer hypotheek nodig? Dan sluit je voor het extra bedrag een aanvullende hypotheek af bij dezelfde geldverstrekker. Wil je bij een andere aanbieder aankloppen? Dan kun je je oude rente meestal niet meenemen. Wij helpen je met de voor- en nadelen, zodat je de juiste keuze maakt.
Welke hypotheekvormen kun je meenemen? Had je al voor 2013 een aflossingsvrije hypotheek? Dan kun je die in sommige gevallen meenemen. Maar wil je profiteren van hypotheekrenteaftrek, dan moet het nieuwe deel annuïtair of lineair worden afgelost. Wij zetten het voor je op een rij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Kun je de rente meenemen naar je nieuwe woning?
Ja, meestal wel – maar let op de voorwaarden. Je mag je rentecontract meenemen tot maximaal het bedrag van je oude lening. Leen je nu meer, dan betaal je over dat extra deel de rente die op dat moment geldt. Houd er ook rekening mee dat je risicoklasse kan veranderen. Als je bijvoorbeeld eerst 60% van de woningwaarde leende, en je nu 90% van je nieuwe woning moet financieren, stijgt het risico voor de bank. En dat betekent: hogere rente.
Is je rentevaste periode korter dan 10 jaar? Dan moet de bank je toetsrente berekenen op 5% en dat kan ervoor zorgen dat je minder kunt lenen. Soms moet je dan overstappen naar een geheel nieuwe hypotheek met het actuele rentetarief. Niet ideaal. Gelukkig zijn er slimme manieren om dit te voorkomen, bijvoorbeeld via rentemiddeling. Wij leggen je uit wat in jouw geval het slimste is.
Wat als je oude woning nog niet is verkocht?
Je nieuwe droomhuis is al gevonden, maar je oude woning staat nog te koop. Wat nu? In dat geval moet je soms tijdelijk twee hypotheken kunnen dragen, of de overwaarde overbruggen. Dan kijken we naar je spaargeld, overbruggingskrediet en andere mogelijkheden. Banken willen in dat geval ook zekerheid dat je eventuele restschuld kunt opvangen.
Heb je je woning wél al verkocht? Dan is het belangrijk om te weten dat het meeneemrecht van je rente vaak beperkt geldig is: meestal 3 tot 6 maanden. Je moet dus binnen die periode een nieuwe hypotheek afsluiten. Wacht je te lang, dan vervalt je recht op het meenemen van de rente.
Oh, en nog een extra tip: in sommige gevallen kun je je oude hypotheek met gunstige voorwaarden zelfs meegeven aan de koper van jouw woning, dat heet de doorgeefregeling. We leggen het je graag uit.
Overwaarde en bijleenregeling: hoe zit dat?
Heb je winst gemaakt op je oude woning? Top! Maar let op: dan krijg je te maken met de bijleenregeling. De Belastingdienst wil dat je de overwaarde gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis. Doe je dat niet? Dan mag je over dat deel van je nieuwe hypotheek geen rente aftrekken. Niet ideaal.
Wil je alvast gebruikmaken van je overwaarde terwijl de verkoop nog niet rond is? Dan kun je tijdelijk extra lenen via een overbruggingskrediet, als je inkomen dat toelaat. Is je huis juist minder waard dan je hypotheek? Dan spreken we van een restschuld. Ook dat kunnen we in sommige gevallen meefinancieren. Kortom: genoeg opties — maar wel slim om ze op tijd te bespreken.
Betaal ik dubbele bemiddelingskosten?
Nope. Als je ons inschakelt om je hypotheek mee te nemen, betaal je gewoon één keer advies- en bemiddelingskosten. En dat is bij ons, niet ook nog eens bij je geldverstrekker. Wij werken met alle aanbieders samen en zorgen dat jij de best passende deal krijgt. Alles overzichtelijk, helder en zonder dubbele rekeningen.
Volgende woning op het oog, neem contact op
Verhuizen roept vragen op. Kun je je hypotheek meenemen? Hoe zit het met je rente? Moet je je overwaarde gebruiken? Of wil je weten wat jouw maximale hypotheek wordt nu je verder wilt? Wat je vraag ook is, wij helpen je erdoorheen. Plan een gratis en vrijblijvend gesprek met een van onze adviseurs. We kijken samen naar jouw mogelijkheden en maken het net zo overzichtelijk als een verhuisdoos met labels.